

За Нас
Да живееме во хармонија со природата, здружени околу храната која претставува извор на радост
на полињата и трпезата.
Нашата мисија
Ние сме ние. Ние сме земјоделци.
Родени сме како органски. Растеме органски. Ние сме органски.
НАШИ ЦЕЛИ:
1. Ја вреднуваме вистинската храна;
2. Го промовираме биолошкиот и културен диверзитет на храна;
3. Се фокусираме на малите фармери и занаетчиски производители;
4. Го локализираме системот на храна;
5. Градиме доверба и директни врски меѓу сите чинители;
6. Споделуваме знаења, вештини и вредности;
7. Работиме во согласност со природата;
2.Идејата
Вкус на слободата!
Добредојдовте во Републиката на вистинската храна!
Во земјата на Сонцето, ја имаме најдобрата храна. За нас храната е слобода. Место каде храната
значи слобода
Слобода што да се произведува, Слободно произведена со грижа за природата и традицијата.
Храна со која се идентификува заедницата
Храна која слободно може да се избере, слобода на избор што да се купи и принесе на трпезата.
Нашиот бизнис модел е единствен.
Наши партнери се фармерите и занаетчиските производители на храна. Заедно работиме да
произведеме храна која е добра за земјата, за оние кои ја одгледуваат и за оние кои ја
консумираат.
2
Кои секојдневно работат, произведуваат и се грижат за биодиверзитетот, традициите, животната
средина и локалната заедница на која и припаѓаат.
Заедница цврсто вкоренета во земјата, конкретен и карактеристичен пример на интегрирана,
организирана и одржлива мрежа, чија работа е симболизирана со брендот ФР.
И даваме вредност на храната и слобода на нејзините производители кои тие ја заслужуваат и ги
поттикнуваме на креативност
Храна ослободена од наметнатите пазарни механизми и конвенционалните стандарди и
уедначените навики на потрошувачите. Ослободена од хемикалии, прекумерно пакување, и
посредници во дистрибуцијата. Храна со поглед кон иднината.
Вкусот на слободата!
Не можете да размислувате добро, да сакате добро, да спиете добро, ако не јадете добро. –
Вирџинија Вулф
Република - држава во која врховната власт ја имаат народот и неговите избрани претставници и
која има избран или номиниран претседател наместо монарх. (поединците владеат на основа на
воспоставени правила и демократски принципи)
"Тајната на среќата е во слободата, а пак тајната на слободата е во храброста" ~ Антон Попов,
македонски поет од Пиринска Македонија
Тајната на среќата е слободата, тајната на слободата е храброста, а тајната на храброста е вербата!
Ние одлучивме нашата Република да ја посветиме на висококвалитетната храна од Македонија,
произведена од малите фармери, ловци, рибари, винари, пивари и занаетчии.
Бидејќи таа за нас претставува…
… прослава на различноста
… богатство на традиции и знаења
…здружување на локалните заедници
....поддршка на малите производители
... гарантирање на иднината на нашата храна
... осигурување на здрави генерации
… дел од идентитетот на Македонија
... слобода на избор!
Концептот на компанијата
Идејата е едноставна: под еден покрив да се обединат локалните фармери и замнаетчии,
производители на одржлива храна, да се понуди по поволни цени за СИТЕ, да се слави
биолошкиот и културниот диверзитет на македонската храна и да се создаде неформално и
пријатно место за дегустација, купување и учење.
"Тајната на среќата е во слободата, а пак тајната на слободата е во храброста“
3
Ние се залагаме за негување на македонското гостопримство и домаќинлук што подразбира
негување на локалната гастрономска култура, едукација на подготовката на автентичните рецепти
и производи кои ги нуди Македонија.
Нашиот концепт на работа е „вкуси, научи и купи“, преку нашиот неформален стил на
комуникација, директни и пристапни, онака како што сакаат луѓето“.
Македонското гостопримство на трпезата е резултат на степенот до кој Македонците уживаат во
одличната медитеранска кујна во комбинација со италијанската култура и историја на храна и
вино, лесната репродукција на многу јадења од сиромашно потекло, заедно со многуте позитивни
влијанија што италијанскиот кујната се стекнала од странство во текот на историјата (на пример, со
домати и пченка кои доаѓаат од Америка). Бројните овошки и зеленчук кои низ историјата се
одомаќиниле под македонското сонце.
Наша главна цел е да покаже дека производите со висок квалитет можат да бидат достапни за
секого: лесно да се најдат и по пристапни цени. Но тоа не е се. Сакаме да ги презентираме
производите кои имаат „лице“, методите на производство и приказните на луѓето и компаниите
кои произведуваат висококвалитетна храна и пијалоци.
Идејата за „Food Republic“ се роди од потребата за здружување на голем број мали
производители кои работат во одделот за храна и пијалоци.
Од своето отворање, ги понуди најдобрите занаетчиски производи по разумни цени преку
создавање директна врска помеѓу производителите и консументите и фокусирајќи се на
одржливост, одговорност и споделување.
Во FR, можете:
ВКУСИ - автентична македонска храна во нашето бистро и деликатесна продавница
НАУЧИ преку нашите часови, приказни за производителите и знаењето за производот
КУПУВАЈТЕ избор на висококвалитетни македонски, локални и домашни производи
Нашата приказна е приказна за промени, одговорност и иновации.
Не обединува истата мисија: силно чувство на одговорност кон Земјата, земјата како жив, плоден
организам и идејата за органско како агрономска и еколошка практика за добивање храна и храна
за луѓето.
ФР е карактеристичен глас на пазарот, соборувајќи ги сите наметнати трендови. Ова е изразено во
нашето лого., носејќи ја својата порака со голема сила, бидејќи секогаш се можни нови и
иновативни визии.
Верни на оваа перспектива, ние секогаш работевме на ослободување на земјата од отрови,
зачувување на биолошката разновидност и почитување на Земјата и нејзините жители. Работиме
4
со решителност и одговорност, избирајќи да им дадеме вредност на лицата и земјите кои
продолжуваат да ја обликуваат оваа заедничка историја.
Нашите земјоделци-членки се пионери на оваа промена и примарни толкувачи на нашата храна.
Работиме како комплетен синџир на исхрана: избирање земја, луѓе и состојки за да го негуваме
нашиот проект од нива до оставата, чајната кујна. Предлагаме подготовка на едноставни,
секојдневни јадења, кои не заборавиле на вкусот, задоволството од собирање околу масата и
споделување.